19 Ιουλίου 2020

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ


                   Στρατῆς Γιαννῖκος

Ιδιαίτερη λατρευτική θέση στη θρησκευτική συνείδηση των Γεραγωτών έχει η Αγία Μαγδαληνή, την οποία συνηθίζουμε να παραδοσιακά να την επικαλούμαστε ως «Παναγιά Μαγδαληνή». Εορτάζεται στις 22 Ιουλίου. Άλλες δύο ημέρες που τιμάται η μνήμη της είναι την Κυριακή των Μυροφόρων, την ίδια ημέρα με την ανοιξιάτικη γιορτή του Ταξιάρχη Μανταμάδου, καθώς και στις 4 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων της.
Η εορτή της ανακομιδής των λειψάνων της από την Έφεσο στην Κωνσταντινούπολη, ίσως να εξηγεί και την τιμητική επίκληση της ως «Παναγίας», ως συνέχειας δηλαδή της Θεοτόκου. Συγκεκριμένα, στον «Λόγο επί του Σταυρού», όπως μας τον παραδίδει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο Ιησούς απευθυνόμενος στην Παναγία  και στον Ιωάννη: «…λέγει τη μητρί αυτού: Γύναι, ίδε ο υιός σου. Είτα λέγει τω μαθητή: Ιδού η μήτηρ σου».  Αναθέτει , δηλαδή τη φροντίδα της Μητέρας του στον αγαπημένο του μαθητή. Ο Ιωάννης φρόντισε στα Ιεροσόλυμα την Παναγία ως την Κοίμησή της και μετά, όταν εγκαταστάθηκε στην Έφεσο, τον ακολούθησε και η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, όπου και εκοιμήθη. Βλέπουμε μια συνέχεια, μέσω του Ιωάννη, της αγάπης και φροντίδας του Χριστού στη γυναίκα, στην Παναγία, στη Μητέρα, ως φορέα ζωής.
Αν λάβουμε δε υπόψη και το απολυτίκιο της :
«Σεμνή Μαγδαληνή, ηκολούθεις Μαρία [την Παναγία], αυτού [του Ιησού]  τα δικαιώματα, και τους νόμους φυλάττουσα, όθεν σήμερον, την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζοντες …», μπορούμε να κατανοήσουμε με βεβαιότητα το γιατί οι πιστοί προσφωνούν την αγία ως «Παναγία Μαγδαληνή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: