Xθες συμπληρώθηκαν ακριβώς 33 χρόνια από την δημοσίευση στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»( σε τέσσερα άρθρα από 26-29/1/77) της εργασίας "ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ" Τιμώντας στο ελάχιστο τον οραματιστή πολιτικό δημοσιεύουμε απόσπασμα από την εργασία, η οποία είναι και επίκαιρη αφού σήμερα συζητάμε το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ή όπως τελευταία καταγράφεται στη συνείδηση του κόσμου το σχέδιο :"ΚΑΚΟΚΡΑΤΗΣ"
">Πολιτικοστρατιωτικός χωροταξικός σχεδιασμός
Η ύπαρξη πανεπιστημίων μέσα στην καρδιά της πόλης διαμορφώνει άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση σπουδαστών και κοινωνίας. Η δημιουργία «πανεπιστημιουπόλεων» και η απομόνωση τους από τον αστικό ιστό, καταλύει αυτή τη σχέση. Το καθεστώτα που αισθάνονται κοινωνική ασφάλεια επιδιώκουν την ύπαρξη πανεπιστημίων μέσα στον κοινωνικό χώρο όπου είναι και η αποστολή τους. Τα καθεστώτα που αισθάνονται ανασφάλεια, μεταφέρουν τα πανεπιστήμια μακρυά για να μη «μολύνουν» το κοινωνικό σύνολο οι σπουδαστές . ανάλογες είναι οι σχέσεις «βιομηχανικών περιοχών» εργατών, κοινωνικού συνόλου, χωροταξικού ιστού και κυβερνητικής πολιτικής.
Πιο κλασσικά είναι τα παραδείγματα χωροταξικού σχεδιασμού που προέρχονται από τις διάφορες θεωρίες για την προστασία του κοινωνικού status quo. Οι συμπαγείς γειτονιές και ο συνεχής αστικός ιστός θεωρούνται δυνητικές εστίες «αντάρτικου πόλεων». Τα χωριά στις βουνοκορφές, δυνητικές εστίες «γενικευμένου αντάρτικου». Διανοίξεις λεωφόρων, αναπλάσεις γειτονιών – ιδιαίτερα φτωχογειτονιών -, «οργανωμένη δόμησις», εργατογειτονικών και μεταφοράς και συγκεντρώσεις αγροτικών οικισμών συχνά πηγάζουν από τέτοιες θεωρίες.
Καμμιά αυτοκρατορία η «προστασία» δεν επέτρεψε στους υποτελείς ή συμμάχους της της αυτονομία του παραγωγικού τους συστήματος ή την ολοκλήρωση της οικονομίας τους σε εθνικό επίπεδο. Κανένα αντικοινωνικό καθεστώς δεν επέτρεψε την αυτονομία και ολοκλήρωση σε «περιφερειακό» επίπεδο. Η εξάρτηση του παραγωγικού συστήματος και η «εξειδίκευσις» της οικονομίας σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο αποτελούν μεθόδους της πολιτικοστρατιωτικής χωροταξίας γιατί αποτρέπουν την αυτόνομη κοινωνική εξέλιξη. Για τις περισσότερες χώρες από εδώ πηγάζει το πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας.
Η πολιτικοστρατιωτική χωροταξία και πολεοδομία έχουν βαθειές ρίζες. Παράδειγμα η χωροταξική αναμόρφωσις των διοικητικών ορίων της Αττικής από τον Κλεισθένη τον 6ο π.χ. αιώνα με στόχο την εξασθένιση του τοπικισμού και του παραγοντισμού, και την ενίσχυση της κεντρικής διοικήσεως και της πολιτειακής ολοκληρώσεως της Αττικής. Άλλο παράδειγμα η πολεοδομία των αναγεννησιακών πόλεων με κεντρικό στόχο τον έλεγχο του αστιακού χώρου από τα κανόνια του πρίγκιπα.
Στην Ταϋλάνδη οι περιοχές που το σημερινό καθεστώς χαρακτήρισε σαν «μολυσμένες» και προβλέπει την εφαρμογή προγράμματος «εκκαθαρίσεων» ορίστηκαν από σειρά Χωροταξικών μελετών του Ερευνητικού Ινστιτούτου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας. Το Ινστιτούτο Στάνφορντ έχει κάνει Χωροταξικές μελέτες στην Κύπρο και την Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στις «βιομηχανικές περιοχές». Οι σύγχρονες επιστήμες της Κυβερνητικής και των Συστημάτων παίζουν αποφασιστικό ρόλο στον πολιτικοστρατιωτικό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Υπάρχει η άποψη ότι τις γέννησαν ακριβώς οι μεθοδολογικές απαιτήσεις του τελευταίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου