Σελίδες

24 Απριλίου 2020

Το Εμβόλιο της Φυματίωσης και o COVID -19

Στρατῆς Γιαννῖκος

Ούτε επιδημιολόγος είμαι ούτε γνώστης του τι πραγματικά γίνεται στον κόσμο σήμερα, αλλά αισιοδοξώ για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας. Αν ισχύει ότι  ο covid 19 προσβάλλει περισσότερο τα έθνη, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ολλανδία που δεν είχαν ποτέ εθνική πολιτική εμβολιασμού κατά της φυματίωσης, σε αντίθεση με τη χώρα μας που έχει το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών από το 1922, τότε πρέπει  νομίζω να προβληματισθούμε θετικά. 

Τα στοιχεία τα έλαβα από το διαδίκτυο, όταν είδα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου να εμφανίζονται  πολλά άρθρα σε ημερήσιες έγκυρες εφημερίδες  της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε ιατρικά -και όχι μόνο – ιστολόγια που αναφέρονταν σε έρευνες που έδειχναν ότι παρουσιάσθηκαν «λιγότεροι θάνατοι από κορονoϊό σε όσες χώρες έκαναν εμβόλιο φυματίωσης». 

Οι έρευνες έδειξαν ότι οι χώρες χωρίς γενικές πολιτικές εμβολιασμού με το εμβόλιο BCG, της φυματίωσης,  όπως η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και οι ΗΠΑ έχουν πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με χώρες που οι κάτοικοί τους εμβολιάζονταν υποχρεωτικά. Αρχές Απριλίου στην Ισπανία  είχαμε 11.000 θανάτους, ενώ στη γειτονική Πορτογαλία περί τους 200. Η Ιταλία, δεν εφάρμοσε ποτέ καθολικό εμβολιασμό κατά της φυματίωσης, ενώ η Ιαπωνία, που πήρε λιγότερο αυστηρά μέτρα περιορισμού, ακολουθεί καθολική πολιτική εμβολιασμού κατά της φυματίωσης και είχε-τότε-  μόνο 63 θανάτους. 

Όπως  διαφορετική ήταν και η επίδραση του κορονοϊού στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, αφού οι πολίτες  στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εμβολιάζονταν υποχρεωτικά. Έτσι εξηγείται  γιατί το ανατολικό τμήμα της Γερμανίας έχει λιγότερα θύματα σε σύγκριση με τις δυτικές περιοχές.  Οι μελέτες που έδειξαν  ότι   το εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να έχει προστατευτική δράση οδήγησε τους Αυστραλούς στο να δοκιμάζουν το εμβόλιο φυματίωσης σε περίπου 4.000 Αυστραλούς εργαζόμενους σε νοσοκομεία, όπως και το Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, που προχώρησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης σε κλινικές δοκιμέςσε 1.000 επαγγελματίες της υγείας. 

 Άλλοι ερευνητές   ανέλυσαν δεδομένα από 178 χώρες και διαπίστωσαν ότι οι χώρες που δεν διαθέτουν πολιτική εμβολιασμού κατά της φυματίωσης παρουσίασαν δέκα φορές μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων και θνησιμότητας από τον Covid-19, σε σύγκριση με όσους κάνουν το εμβόλιο BCG της φυματίωσης. 

 Όσο για το ποσοστό των θανάτων, στις χώρες όπως η Ινδία ήταν 4,28 ανά εκατομμύριο σε σύγκριση με 40 ανά εκατομμύριο που ήταν σε εκείνες που δε διαθέτουν πρόγραμμα εμβολιασμών. 

Επαναλαμβάνω ότι ειδικός δεν είμαι, αλλά σαν άνθρωπος που πονώ τον τόπο μου και το επάγγελμα που κάνω ανησυχώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου