27 Αυγούστου 2019

Στων Ψαρών τα ολόμαυρα βάθη


Στρατς Γιαννκος
«Άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη κι άλλος Οινούσσες και Ψαρά αίμα και δάκρυα χύνει».  Τουλάχιστον μία με δυο φορές τον χρόνο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά και το αντίστροφο. Πενήντα χρόνια πάνι- έλα στο Αιγαίο.
Ξεκίνησα αρχές τις δεκαετίας του 70 με το ΑΙΟΛΙΣ κι αργότερα με το ΣΑΠΦΩ , τον ΑΡΙΩΝΑ, τον ΑΛΚΑΙΟ, τη ΜΥΤΙΛΗΝΗ, τον ΟΜΗΡΟ. Το ταξίδι διαρκούσε πρώτα 18 ώρες, αργότερα 16, μετά 14 κι όλο κατεβαίναμε ώσπου να φθάσουμε στις  9 και μισή ώρες τη διάρκεια. Είχαμε βέβαια και το ΚΕΝΤΕΡΗΣ και τα απευθείας δρομολόγια με το νησί κι ευτυχήσαμε να συντομεύσουμε χρονικά ακόμη πιο πολύ την απόσταση.
Ποιος είπε όμως, ότι ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω; Κάποιοι θέλουν να μας θυμίσουν τα νιάτα μας. «Εμπρός – Πίσω» που θα έλεγε κι ο Χάρης Ρώμας, ως Κατακουζηνός. Τα τελευταία χρόνια το ταξίδι «τραβά την ανηφόρα».  Οι 9 και μισή ώρες  γίνανε σιγά σιγά 10, 11, 11 και μισή, 12 , 12 και … 13 και… Οι αυξήσεις δεν έχουν σταματημό. Την ευτυχία να κάνουμε κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου μας την προσφέρει  η Blue Stars. Κι είναι μια ευχάριστη έκπληξη όταν βγάζεις εισιτήριο επιστροφής στα τέλη του Ιούνη για το δρομολόγιο Μυτιλήνη – Χίο – Πειραιά και σού κρύβουν την μεγάλη τους προσφορά. Χρονική αύξηση του ταξιδιού 13 και ώρες και  έκτακτη υπηρεσία… ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ σε Οινούσσες – Ψαρά. Ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσουν για το 2020; Να ξεκινά το ταξίδι από τη Μυτιλήνη και το πλοίο να πιάνει και στον Κόλπο της Γέρας, όταν μάλιστα το λιμάνι του Περάματος είναι κατά πολύ καλύτερο από το λιμάνι των Ψαρών.
Θυμίζουμε τον τρόπο που μάθαιναν οι αρκουδιάρηδες την αρκούδα να χορεύει στον νταμπλά, χτυπώντας ρυθμικά το ντέφι κι  αυξάνοντας σιγά σιγά τη φωτιά στα αναμμένα κάρβουνα, συνηθίζοντας το γιαγκίνι. Έτσι κι εμείς χορεύουμε στα κύματα του Αιγαίου. Χορεύουμε στο ντέφι που μας βαράνε οι εφοπλιστάδες, αυξάνοντας σιγά σιγά τον χρόνο. Χορεύουμε κι ας μας τραβάνε από   τον χαλκά που μάς  περνάνε στη μύτη  οι καραβοκύρηδες.  
Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να κάνουμε την πρόβλεψη ότι η ανακοίνωση της επόμενης χρονικής αύξησης των δρομολογίων θα γίνει μετά τον ετήσιο χορό της «Ομοσπονδίας». Ως τότε Υπομονή! Πιθανόν η αύξηση που θα δώσουν, ως ζαχαρίτσα στην αρκούδα τους, να είναι μια επιπλέον κρουαζιέρα σε Σκύρο, Σκόπελο κι Αλόννησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: