Τελικά το «Αλφαβητάριο» αλλάζει μορφές, όπως ίσως άλλαζε μορφές κι ο Νέρωνας. Τώρα τελευταία συνέχεια επικοινωνώ με τον Φαίδωνα. Δεν μπορώ παρά να απαντάω στις προσκλήσεις του. Σχολιάζει : « Ένα τόσο ωραίο ποίημα πως είναι δυνατόν να βγήκε από ένα τόσο βίαιο και σκοτεινό άνθρωπο! Προφανώς αυτός ήταν και ο σκοπός της ανάρτησής του: Να καταδείξει αυτό που προανέφερα. (Υποθέτω)»
Φαίδωνα, στο Όνομα του Ρόδου ο Umberto Eco αναφέρει : «Όμως ο Αρεοπαγίτης διδάσκει ότι …ο Θεός μπορεί να κατανομαστεί μόνο μέσα στα πιο παραμορφωμένα πράγματα». Αν ο Νέρωνας ήταν παραμορφωμένος , τότε ο Αεροπαγίτης, ο Eco κι ο Θεός έχουν δίκιο. Ίσως μόνο ένα τέρας να μπορούσε να περιγράψει την ωραιότητα. Ήταν όμως;;;
Η ιστορία πρέπει να διαβάζεται από την ανάποδη. Γι αυτό κι ο ξάδερφος μας ο Ελύτης φωνάζει: «Ξημερώθηκα έχοντας διατρέξει την ιστορία του θανάτου της Ιστορίας……..»
Η ιστορία , ως τα σήμερα, όπως όλοι μας νόμιζα ότι γράφεται από τους ισχυρούς. Ίσως κάνουμε λάθος. Στο βάθος υπάρχουν Αρεοπαγίτες, Ελύτηδες, Έκηδες που την κρύβουν για να φανερωθεί μια μέρα , τροπαιούχος με το πραγματικό της πρόσωπο : «ΩΡΑΙΟΤΗΤΑ».
-----------------------------------------------
Υ.Γ. Φίλε Φαίδωνα, οι Έκηδες μας κοροϊδεύουν και γελάνε με την άγνοιά μας (και καλά κάνουν). Ο Eco μας αναφέρει τη ρήση του Αρεοπαγίτη . Δεν μας λέει όμως ποιου.
1.Του πρώτου επισκόπου Αθηνών Διονυσίου Αρεοπαγίτη (1ος μ.Χ. αι. )
2.Του πρώτου επισκόπου Παρισίων τότε Lutèce (3ομ.Χ. αι.) ή
3. Του Σύρου Νεοπλατωτινιστή φιλόσοφου και εκκλησιαστικού συγγραφέα Ψευδο-Διονύσιου Αρεοπαγίτη ( 5ο ς μ.Χ. αι. )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου