27 Μαΐου 2008

Στο αερόπλοιο του διαδικτύου


Μέρες τώρα που εξερευνώ τον χάρτη των επισκεπτών.
Από το άρθρο για τον Βενιζέλο , ξαφνικά γέμισε η σελίδα με Τούρκους. Στην αρχή ενθουσιάστηκα. Να κι οι φίλοι απ' την άλλη όχθη του Αιγαίου ! Στη συνέχεια προβληματίσθηκα, μα να επιμένουν τόσο; Κι από δύο συγκεκριμένα ,γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, σημεία; Τώρα το συνήθισα.Οι Τούρκοι λιγόστεψαν, μα παραμένουν σταθεροί.(φωτο από το site της cannon)

Έχω μια ιδέα για τον Τούρκο, η οποία κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Μικρά Ασία , όλο και περισσότερο μου εμπεδώνεται.Οι Τούρκοι είναι τριών ειδών (όπως ίσως κι οι Έλληνες). Τύποι σαν τον Τασκίν, τον παλιό δήμαρχο της Περγάμου. Τον γνώρισα πριν από 12 περίπου χρόνια στο "Μουσικό Καφενείο" , στη Μυτιλήνη. Αγαπά την Ελλάδα, τόσο που να τον θεωρείς φιλέλληνα. Μας μιλούσε για την ιστορία , για τους Γαλάτες της Τουρκίας, για τον γαλανομάτη γιο του. Φιλειρηνιστής, όσο και ειλικρινής. Δεν θυμάμαι ποιος τού έκανε την ερώτηση : "Τιθα έκανε σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα;"
Ήταν άμεσος , χωρίς υποκρισία , χωρίς ψεγάδια στο λόγο, χωρίς ντροπή ,χωρίς κομπασμό. "Θα πολεμούσε για την Τουρκία"

Υπάρχει κι ο Τούρκος ο "απέναντι" αυτός δεν συζητιέται, όπως κι ο Έλληνας φανατικός. Υπάρχουν κι οι υποκριτές ,οι ψεύτες που στο παίζουν καλοί από μπροστά κι από πίσω σου μπήγουν το μαχαίρι.
Όποιοι κι αν είναι οι επισκέπτες ,καλώς τους.
Όσο για τους λοιπούς Ισπανούς (Tarragona -Torredembarra) ,τους Πορτογάλους, τους Αιγαλεώτες καλώς τους κι αυτούς.
Για τους Άγγλους τι να πω.Πάντα προβληματιζόμουν μαζί τους.Είναι πράγματι τα παιδιά του Σακεσπάιρους και της χώρας που γέννησε τη νεώτερη αστική δημοκρατία. Θαυμάζω τις ικανότητές τους στο διοικείν,ας τις πληρώσαμε αδρά πολλές φορές μετά το Ναβαρίνο οι Έλληνες. Μα, μου τη σπάει ο υπέρμετρος εγωισμός και η κομπορρημοσύνη τους.Κι αυτή η επιμονή τους; Φίλε από το Northalletron μη με παρεξηγείς, δεν ξέρω ακόμη τι λαός είσαστε.





Αυτό το συναπάντημα είναι παράξενο ! Στο αερόπλοιο του διαδικτύου Έλληνες, Άγγλοι, Γάλλοι, Τούρκοι,Πορτογάλοι... ένα πολύχρωμο λεφούσι, ας ΄συνεχίσουμε να δίνουμε παρόν. Γιατί οι καιροί είναι παράξενοι και πονηροί, γιατί όπως λέει κι ο ποιητής "Το μέλλον μας επιφυλάσσει ξηρασία"

Στρατής

Δεν υπάρχουν σχόλια: