2 Φεβρουαρίου 2019

Τα πρώτα βήματα του Χριστού


Επί τη ευκαιρία της Υπαπαντής του Χριστού παρουσιάζουμε τρεις σπάνιες αγιογραφίες που παρουσιάζουν τον Χριστό σε νεαρή ηλικία.  
Η αγιογραφία «Τα πρώτα βήματα του Χριστού»   απεικονίζει την Παναγία να   βοηθά τον Χριστό  να κάνει τα πρώτα του βήματα  Χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα   και βρίσκεται στη  Μονή Λειμώνος στην Λέσβο.


Στην έκθεση αγιογραφιών που υπάρχει στην «ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» υπάρχει  η σπάνια αγιογραφία που δείχνει την Παναγία να μαθαίνει γράμματα στον Χριστό.
Στην εκκλησία της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά της Επαρχίας Λευκωσίας η Παναγία κρατά στην αγκαλιά της τον Χριστό, ο οποίος φοράει σκουλαρίκι. Χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα.
Το   σκουλαρίκι  ονομαζόταν αρχικά σχολαρίκιον  από τη λέξη «σχολή». Το φορούσαν την Βυζαντινή εποχή  οι μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Κωνσταντινουπόλεως, προκειμένου να ξεχωρίζουν, αφού προορίζονταν για μέλη της αυτοκρατορικής.

 
Σε παλαιότερες εποχές σκουλαρίκι φορούσαν οι μοναχογιοί και μοναχοπαίδια μιας οικογένειας για να έχουν  ιδιαίτερη προσοχή από τους χωριανούς, αφού  έτσι μάθαιναν ότι το παιδί αυτό δεν είχε αδέρφια και είχε ανάγκη από περισσότερη φροντίδα. Όταν το παιδί παντρεύονταν αφαιρούσε και το σκουλαρίκι.
Στη συγκεκριμένη εικόνα ο Χριστός φέρει σκουλαρίκι, αφού ήταν το μοναχοπαίδι και ο μοναχογιός της Παναγίας.
Στρατῆς Γιαννῖκος 




Δεν υπάρχουν σχόλια: