22 Σεπτεμβρίου 2017

Γεια σου Γενιά!

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΥΩΝΑ, Καλοκαίρι του 2006 ή 2007. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο Φατσοτέφτερο (fb) . Ο Στρατής Καραγιασσώτης, δεύτερος από αριστερά (πάντα!) σχολιάζει:  
 Με επιμονή και συνέπεια, υιοθετώντας στάση ζωής, “τον τραχύ του Αγίου δρόμο ανεβαίνει” . 















Γεια σου Γενιά!
Ψηλά την είχαμε την πατρίδα αδελφέ. Κι όσους σκοπέλους κι αν  είχε η ζωή, οι  αναποδιές δεν μας πτοούσαν. Κι είπαμε ότι βαστάμε γερά στις ανηφοριές. Κι ανηφορίζαμε τα σκαλοπάτια στο καλντερίμια του Σκοπέλου. Να βλέπουμε από ψηλά. Να δούμε τη Γέρα μας από τον Καριώνα. Κι ακόμη πιο ψηλά.
Εσύ ένας  Καράς Αγιασσώτης να παίρνεις το δρόμο για την Αγιασσώτισσα την Παναγιά και να  μας οδηγείς. Μια στάση μοναχά στα Καλά Περβόλια, να ξαποστάσουμε απ’ τον αγώνα. Γιατί αγώνας ήταν η ζωή με πάντα υψωμένη, σφιχτή τη γροθιά. Και ανοιχτά τα μάτια. Και φανταζόμασταν τον τόπο μας σαν ένα κόρφο, μιαν αγκαλιά που χωρά όλον τον κόσμο. Κι ερχόμασταν στα λόγια του Οδυσσέα  κι αναρωτιόμασταν : -Εξόριστε ποιητή στον αιώνα σου, λέγε τι βλέπεις; Αλήθεια, πόσες φορές δεν μας προϋπάντησες με αυτόν τον στίχο στο στέκι της Τιμοκρέοντος;



Κι έβαζες τον σπόρο της αναζήτησης. Και ψάχναμε και ψάχναμε σε παλιά κιτάπια, σε μαρτυρίες  παππούδων, γιαγιάδων,  στις αφλουγιές των γερόντων, στις παντουθειές γειτόνισσες, στα λόγια του καφενέ της Πέρα Βρύσης, στα λόγια της ντοπιολαλιάς μας, τα ανερμήνευτα.
- Ε, ρε  Τιν’, ε ρε Καστρά, ε, ρε Στρατή Καρά τι σπόρους άφησες πίσω σου.
Να ξέρεις βλασταίνουν τα χωριά μας. Καρπούς βγάζουν τα χωράφια μας. Κι η Γέρα πρασινίζει από ομορφιά. Γιατί η Γέρα μας Στρατή είναι απέθαντη. Την προστατεύουν η Παναγιά η Μαγδαληνή, την προστατεύει ο Άγιος Γρηγόρης με τα κρυμμένα στη σπηλιά του μυστικά.  Γιατί στη στράτα μας για τα γεραγώτικα, για τ’ αγιασώτικα βουνά, οι Γεραγώτες θα συναντούν μυρτιές, μυρτίνες, παναγιές. Στο διάβα μας θα συναντούμε συνοδοιπόρο Εκείνον, τον τραχύ δρόμο του Αγίου να ανεβαίνει. Γιατί στο δρόμο μας Εκείνος, ο Θγιος, ο Ταξιάρχης, ο Ασώματος, στη  Γέρα θα ακουμπά τα δάχτυλα και τα πέντε θα ανάβουνε χωριά: Εξουσία και κλήρος της γενιάς μας.
Γεια σου γενιά! Σαν πιεις, σαν ξεδιψάσεις, εκεί που πας, στης Αψηλής, της Πέρας Βρύσης τα νερά, μην μας ξεχνάς. Ορμήνευε μας από ψηλά πώς τους Σκοπέλους της ζωής να προσπερνούμε.
Γεια σου αρχηγέ! Γεια σου αδελφέ!

Το Νοέμβρη του 1999 ,ο Παγγεραγωτικός των Αθηνών , παράλληλα με την εκδήλωση αφιέρωμα στον Νομπελίστα Ποιητή Οδυσσέα Ελύτη , πραγματοποίησε και έκθεση Γεραγωτών ζωγράφων που κράτησε 10 ημέρες .

Στη φωτογραφία , που είναι από την έκθεση , φαίνονται από αριστερά οι ζωγράφοι :
Μανώλης Τζανής , Στρατής Ταμβακέρας , Αλέξανδρος Βακιρτζής και ο τότε πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Αθήνας , Στρατής Καραγιασσώτης .

 Στην έκθεση συμμετείχαν 28 Γεραγώτες ζωγράφοι με 66 δημιουργίες τους . Ανάμεσα τους και οι , Στρατής Αξιώτης , Στρατής Γαβαλάς , Γιώργος Πέρρος , Βασίλης Βαγιάννης , Στρατής Ταμβακέρας , Αλέξανδρος Βακιρτζής , Γρηγόρης Γλιγλής , Ηώ Αγγελή , Σαπφώ Βογιατζή , Βγένα Κωνσταντινίδη , Βασίλης Πανταζής ,Στρατής Ζάνταλης κ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια: