14 Μαρτίου 2015

ΣΤΑΔΙΟ ATΛΑΝΤΑ ή ΣΤΑΔΙΟ ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΩΝ

Εφ. ΣΑΛΠΙΓΞ , 30 IANOYAΡIOY 1910

Επιστολή στον Δήμαρχο Λέσβου
Περί ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης

Κύριε Δήμαρχε,
Η πρωτοβουλία της  Δημοτικής Αρχής Λέσβου   περί ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης είναι άξια επαίνου. Ορθώς, επίσης,  θέσατε το θέμα σε δημόσιο διάλογο.
Στο παραπάνω πλαίσιο καταθέτω ως Λέσβιος την άποψή μου,  με σκοπό να βοηθήσω στην εξεύρεση  μιας ονομασίας που θα είναι σύμφωνη με τα ιστορικά δεδομένα, την προσφορά των ανθρώπων του πολιτισμού στον τόπο μας, αλλά συγχρόνως να ανταποκρίνεται και στο λαϊκό αίσθημα.
Κατόπιν των ανωτέρω, όπως πιστεύω:
1.    Ονόματα ανθρώπων της λογοτεχνίας (π.χ. Ηλίας Βενέζης)  ή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα να δοθούν σε αρκετά δημόσια κτήρια του τόπου μας (βιβλιοθήκες, σχολεία…), οπότε το στάδιο πρέπει να πάρει το όνομα ανθρώπου του αθλητισμού.
2.    Αν δοθεί όνομα ανθρώπου του αθλητισμού, νομίζω ότι η ονομασία «ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ» είναι η ιδανικότερη, λόγω της μεγάλης προσφοράς του στην προαγωγή της αθλητικής παιδείας –και όχι μόνον-στον τόπο μας.
3.    Μια  επί ίσης πρόταση  που τιμά τους προγόνους μας, αλλά  και το πρώτο σωματείο της νεώτερης ιστορίας μας, τον «ΑΤΛΑΝΤΑ»,  ο οποίος είχε σημαντική εθνική δράση  την περίοδο πριν την Απελευθέρωση του 1912, θα ήταν και η ονομασία :

«ΣΤΑΔΙΟ ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΩΝ» ή κάποια παρεμφερής ονομασία.
Για το ποιοι ήταν οι «Ατλαντιστές» και τι έγινε στη «ΔΙΚΗ των ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΩΝ»  παραθέτω  στο Υστερόγραφο το παρακάτω απόσπασμα από την ανάρτηση στο ιστολόγιο ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ της 10/5/2010  με  θέμα: ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΡΙΖΕΣ 
Σας επισυνάπτω,  επίσης, αποσπάσματα από δημοσιεύματα της εποχής για την «ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΩΝ» που έγινε στα τέλη τα Δεκεμβρίου 1909 έως και τον Φεβρουάριο του 1910 στην εφημερίδα «ΣΑΛΠΙΓΞ» της Μυτιλήνης.  
Με εκτίμηση

Υ.Γ. :  «Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΩΝ» 1910
… Κατά την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, οι αθλητικοί σύλλογοι του νησιού μας, παράλληλα με τις αθλητικές τους δραστηριότητες φρόντιζαν ώστε να καλλιεργείται και η εθνική συνείδηση των μελών τους. Δυστυχώς η αθλητική δραστηριότητα των παραπάνω συλλόγων ήταν σύντομη, λόγω της «δίκης του ΑΤΛΑΝΤΑ». Η εθνική δράση του «ΑΤΛΑΝΤΑ» προκάλεσε τη μήνι των Τούρκων με αποτέλεσμα το Δ.Σ. του συλλόγου να οδηγηθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η δίκη επρόκειτο να γίνει στη Ρόδο γιατί οι Τούρκοι φοβόντουσαν ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στο νησί μας από υποστηρικτές του «ΑΤΛΑΝΤΑ». Σύμφωνα με τον Στρατή Αναγνώστου η απόφαση απόρριψης της αίτησης μεταφοράς της δίκης στην πρωτεύουσα του βιλαετιού του Αρχιπελάγους, στη Ρόδο" οφείλεται σε "παρασκηνιακές ενέργειες" Η δίκη έγινε στη Μυτιλήνη από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 1910.
Από τους 32 κατηγορούμενους (τα 4 ιδρυτικά μέλη και 28 μέλη) παρουσιάσθηκαν μόνο οι τρεις. Ο Πρόεδρος του" ΑΤΛΑΝΤΑ" βιομήχανος Στ. Γεωργιάδης και οι Π.Αναστασίου και Γερασ. Πετρογιάννου. Οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν. Το κατηγορητήριο ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Περιελάμβανε και την κατηγορία "διακίνησης όπλων με σκοπό τη στάση". Μάλιστα δύο Τούρκοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν αθλητές του "ΑΤΛΑΝΤΑ" πάνω σε κάρο φορτωμένο με όπλα (γκράδες), ενώ ο δεκανέας Μουχιντίν κατέθεσε ότι άκουσε πυροβολισμούς και είδε μέλη του συλλόγου να κρατούν μικρές ελληνικές σημαίες. Ως εκπαιδευτή του "ΑΤΛΑΝΤΑ" είχαν καλέσει από την Αθήνα αξιωματικό του ελληνικού στρατού και τα μέλη του έφεραν κονκάρδες που έμοιαζαν με ελληνικές σημαίες. Στις αθλητικές δε εκδηλώσεις και στις παρελάσεις που διοργάνωνε το σωματείο, οι αθλητές περνούσαν συντεταγμένα με στρατιωτικό βήμα και υπό τους ήχους ελληνικών εθνικών εμβατηρίων"


Σημαντική ήταν η παρουσία στη σύνθεση του δικαστηρίου δύο χριστιανών του Αναστάσιου Αποστόλου και του Νικολάου Νιάνια. Ας σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας της δίκης Αλή Κεμάλ παραιτήθηκε και η δίκη έγινε παρουσία του Ελμάς Εφέντη απεσταλμένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, όμως απαγορεύτηκε η λειτουργία του σωματείου και μαζί με τον «ΑΤΛΑΝΤΑ» αναστέλλεται και η λειτουργία των υπολοίπων σωματείων του νησιού.
Εφ. ΣΑΛΠΙΓΞ , 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1909.
Η δίκη άρχισε στη Ρόδο πριν μεταφερθεί στη Μυτιλήνη.

Εφ. ΣΑΛΠΙΓΞ , 2   ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1910 ΔΙΚΗ ΑΤΛΑΝΤΑ 

Εφ. ΣΑΛΠΙΓΞ , 16   ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1910
ΔΙΚΗ ΑΤΛΑΝΤΑ. Παρέμβαση της Αυστροουγγρικής Πρεσβείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: