16 Σεπτεμβρίου 2013

Η μαυροτσούκαλη Σαπφώ

Δεν θυμάμαι αν το έχει γράψει ο Θανάσης Παρασκευαίδης στο βιβλίο του "ΣΑΠΦΩ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ" ,μα τον έχω ακούσει να  διηγείται το παρακάτω περιστατικό. Η Βρετανίδα  ποιήτρια και  μελετήτρια της Σαπφούς, Ρος   Μακώλεϋ, τρελαμένη με την ποίησή της αποφάσισε να δωρίσει στη Μυτιλήνη μια προτομή της Σαπφούς. Ο Δήμος Μυτιλήνης αποδέχθηκε τη δωρεά. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου- περίπου στα τέλη τέλη της δεκαετίας του ‘ 50, αρχές δεκαετίας του ’60 -   ήταν ο Θανάσης Παρασκευαΐδης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για την τοποθέτηση της προτομής.
Πέρασε ο χρόνος κι έφθασε στο λιμάνι η Μακώλεϋ με ένα κασόνι  που περιείχε την προτομή. Το άνοιξαν και, ω του θαύματος ,  ξεπρόβαλε μια Σαπφώ μαυροτσουκαλού, Αιγυπτιώτισσα.
Και καλά μαυροτσούκαλο ήταν η Σαπφώ, μα η μορφή η αιγυπτιακή φάνταζε παράταιρη. Δεν ήξεραν τι να κάνουν τούτη δω τη Σαπφούλα. Συζητήσεις, πάνω στις συζητήσεις αποφάσισαν να την «εξαφανίσουν», μα και να κάνουν το χατίρι της δωρήτριας. Έλα ντε όμως που η Βρετανίδα ήθελε να στηθεί η προτομή σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Ο Παρασκευαΐδης είχε αναλάβει την όλη διαχείριση της κατάστασης. Έπεισε την Μακώλεϋ πως  η προτομή έπρεπε να στηθεί σε μέρος που να έβλεπε τις Μικρασιατικές Ακτές σαν η Σαπφώ να μιλά στις μαθήτριές της  στην αντικρινή ακτή, επικαλέσθηκε μάλιστα κι ένα σχετικό ποίημα. Η Μακώλεϋ πείσθηκε και η προτομή στήθηκε  στα Τσαμάκια. Η Βρετανίδα είχε τον τρόπο της, είχε τα μέσα για να είναι ακριβής και στις γεωγραφικές συντεταγμένες: Αμερικανικό ή αγγλικό πολεμικό βρήκε το ακριβές σημείο με τα γεωμετρικά εργαλεία του ,  με τα αζιμούθια και  δεν ξέρω ποια άλλα μέσα, σημάδεψε τα Σούσα. Η τοποθεσία είχε βρεθεί. Η  Σαπφώ κρύφθηκε στα Τσαμάκια. Δεν ξέρω αν και σήμερα υπάρχει η προτομή, μα και μόνο για την ιστορία, όμορφη- ξόμορφη, αν την έχουν καταχωνιάσει σε κανένα – υπόγειο -αποθήκη πρέπει να την ξαναστήσουν. Η Σαπφώ πρέπει να ξανακοιτάξει στα Σούσα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε  ότι η Μακώλεϋ ήταν εκείνη που χάρισε και το άγαλμα της Σαπφούλα μας που κοσμεί το λιμάνι της Μυτιλήνης και είναι έργο του γλύπτη   Αθανάσιου Λημναίου . Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 21 Μαρτίου 1965, ημέρα Κυριακή στις 5 το απόγευμα, από το Λέσβιο Υφυπουργό Γεωργίας Νικόλαο Μαλλιάκα.

Του γλύπτη Αθανάσιου Λημναίου είναι και δύο γλυπτά που απεικονίζουν τη Σαπφώ και  κοσμούν το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, του οποίου ο Διευθυντής έτυχε να είναι Μυτιληνιός.



Δυστυχώς φωτογραφίες της  «εξαφανισμένης» Σαπφούς των Τσαμακίων  δεν κατόρθωσα να βρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: