11 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΓΙΑΣΟΣ και ο ΑΓΙΟΣ ΑΣΣΟΥ

Στην Αγιάσο βρίσκεται ο ναός  της Kοίμησης της Θεοτόκου. Ο ναός ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1173.. H εκκλησία είναι γνωστή κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας την οποία έφερε ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ το 802  και φέρει την επιγραφή «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ», από την οποία εικάζεται ότι  προέρχεται το όνομα της Αγιάσου.
Το περίεργο είναι  το  ότι  ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ η εικόνα εικονίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα.
Μια άλλη εικόνα ίσως μας λύσει τις απορίες. Στο βόρειο κλίτος του ναού υπάρχει υπερμεγέθης εικόνα του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Άσσου, ο οποίος κοιμήθηκε το 1150 ή το  1185, άρα έζησε την εποχή που χτίστηκε η εκκλησία και ο οποίος είχε  για πνευματικό του τον μοναχό Αγάθωνα (όχι φυσικά τον Αγάθωνα του 9ου αιώνα), έζησε μάλιστα, μαζί του  επί τρία χρόνια σε μοναστήρι στο οποίο ηγούμενος ήταν ο Αγάθωνας.
Αργότερα ο Άγιος Γρηγόριος επισκέφθηκε τα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα  εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος με το όνομα Γρηγόριος.
Κατόπιν πρότασης του Αγάθωνα χειροτονήθηκε Επίσκοπος Άσσου.
Από την εικόνα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα :
1.      Γιατί στην  εικόνα του Αγίου Γρηγορίου λείπει η λέξη  Επίσκοπος; Μήπως το "Άγιος Γρηγόριος Άσσου" υποκρύπτει και το όνομα του χωριού  (ΑΓΙΟΣ ΑΣΣΟΥ – ΑΓΙΑΣΟΣ);
2.      Γιατί κρατεί στο χέρι του την εικόνα της ΚΟΙΜΗΣΗΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ με  την επιγραφή ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ  κι όχι  την εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑΣ;
3. Μήπως υπήρχαν δύο εικόνες μία  του 9ου αι με την Παναγία Βρεφοκρατούσα, της οποίας κομιστής ήταν ο μοναχός Αγάθωνας και μία του 12ου αιώνα της Κοίμησης της Θεοτόκου με κομιστή τον Αγάθωνα του 12ου αι. ή τον ΑΓΙΟ ΑΣΣΟΥ, τον Άγιο Γρηγόριο;

 Η εποχή που κτίσθηκε η εκκλησία, η εποχή που έζησε ο Άγιος Γρηγόριος, το   ότι ο κομιστής της εικόνας της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑΣ ,μοναχός Αγάθωνας, είχε το ίδιο όνομα με τον   πνευματικό  του ΑΓΙΟΥ ΑΣΣΟΥ  και η υπερμεγέθης εικόνα του Αγίου Γρηγορίου ίσως πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε παγιωμένες απόψεις για την προέλευση του ονόματος της ΑΓΙΑΣΟΥ.

Λεπτομέρεια της εικόνας του ΑΓΙΟΥ ΑΣΣΟΥ που υπάρχει
στον Ναό της Παναγίας ΑΓΙΑΣΣΟΥ !


                                    Λεπτομέρεια από υπερμεγέθη εικόνα στο βόρειο κλίτος του  Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΗΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ στην ΑΓΙΑΣΟ . Ο ΑΓΙΟΣ ΑΣΣΟΥ  κρατεί  την εικόνα της ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΣΣΟΥ





2 σχόλια:

Αγιάσος Λέσβου είπε...

Στρατή δεν την έχω δει την εικόνα αυτή με τον επίσκοπο Άσσου

Στρατῆς Γιαννῖκος είπε...

Παναγιώτη,η εικόνα είναι στον βόρειο τοίχο του ναού, ακριβώς απέναντι από τα στασίδια που βρίσκονται πίσω από τη θέση του αριστερού ψάλτη!