15 Δεκεμβρίου 2012

Οι Μεσοτοπίτες


Δημοσιεύτηκε στις "ΑΦΛΟΥΓΙΕΣ" στο φ. 43 της εφημερίδας "ΒΗΜΑ της ΓΕΡΑΣ"


ΟΙ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΕΣ  

Ένα χωριό   είναι ο Μεσότοπος,  χίλιοι περίπου άνθρωποι, στη Δυτική Λέσβο. Παλιά οι Μεσοτοπίτες έφευγαν για εργάτες στη Σμύρνη και ζήλευαν τα πλούσια,  αυτάρκη «λαδοχώρια» της Γέρας. 

Σήμερα  κατεβαίνοντας για το Ταβάρι, κοιτάς αριστερά σου και θαυμάζεις τη νοικοκυροσύνη του Μεσότοπου. Σπίτια βαμμένα, περιποιημένα, δρόμοι καθαροί. Ένα χωριό παράδειγμα.  Άραγε, γιατί οι Μεσοτοπίτες προοδεύουν;

Στην Αθήνα ο πιο δραστήριος σύλλογος είναι των Μεσοτοπιτών: Εκδόσεις εφημερίδων, βιβλίων, συμμετοχή με τα χορευτικά, μουσικά και θεατρικά τους συγκροτήματα σε εκδηλώσεις   συλλόγων και   δήμων της Αττικής,  αποστολή των συγκροτημάτων τους στο εξωτερικό, συμμετοχή σε παραστάσεις στο Ηρώδειο. Πώς τα καταφέρνουν;

Μα, με το να είναι δεμένοι μεταξύ τους. Στις συνάξεις τους αδελφωμένοι με το χορό και   τα τραγούδια τους  ξεσηκώνουν τον κόσμο, όπως μας ξεσήκωσαν  πριν δύο χρόνια, με τους «Γλεντιστάδες» στο Πέραμα. Άνθρωποι απλοί,   καλοσυνάτοι, καταδεκτικοί. Ο Φώτης Βασίλογλου, ο Νεκτάριος Βακάλης, η Παναγιώτα Πλωμαρίτου, ο εργάτης, ο δάσκαλος, ο αγρότης, ο γιατρός,  θα πιουν μαζί   κρασί, θα τραγουδήσουν   τους σκοπούς του νησιού μας και θα δουλέψουν μαζί για το καλό του τόπου.

Ο Μεσότοπος είναι το χωριό της δημιουργίας, της κοινωνικής προσφοράς, της προκοπής. Το χωριό που ακούγεται και πέραν από τα σύνορα του νησιού  και αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα των καιρών μας.  

Στρατής Γιαννίκος




Οι  Γλεντιστάδες 

Οι μικροί στα βήματα των μεγάλων

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: