9 Οκτωβρίου 2010

«Σύζυγος τις …. Σύζυγος της…»

Σύζυγος τις …. Σύζυγος της…»

Ο δάσκαλος Στέλιος Παππάς σε ανάρτησή του στον Πίνακα Συζητήσεων του Παγγεραγωτικού Συλλόγου , με θέμα : «Γεραγώτες υποψήφιοι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές» , αναφέρει ονομαστικά τους Γεραγώτες υποψήφιους.

Τίποτε το περίεργο, ως που να διαβάσουμε στο τέλος της ανάρτησης τις παραπομπές - επεξηγήσεις :

* Σύζυγος της νηπιαγωγού, κ. Βασιλικής Βασίλαρου, από τον Παλαιόκηπο
** Σύζυγος της κ. Φαϊδά, κόρης του αείμνηστου καθηγητή, Τάκη Φαϊδά, από τον Παλαιόκηπο
*** Σύζυγος της γιατρού κ. Ανδριάνη, από το Σκόπελο

http://piasariko.com/pageragotikos/viewtopic.php?f=6&t=433#p513

«Σύζυγος τις …. Σύζυγος της…»

Στο υπό κυνήγι …αξίωμα του Αυτοδιοικητικού Παράγοντα, εφόδιο η καταξιωμένη γυναίκα - σύζυγος στη συνείδηση του Γεραγώτη. Να πούμε ότι είναι τυχαία η αναφορά; Μα τρεις οι περιπτώσεις.

Η Γεραγώτισσα, μάνα, σύζυγος, γυναίκα μπροστάρισσα της κοινωνίας. Για όσους γνωρίζουμε την περιοχή η θέση , ξέρουμε ότι είναι πρωταγωνίστριες . Δεν θα μιλήσουμε για τη μάνα του Βερναρδάκη, ούτε για τη μάνα του Ελύτη, ούτε τις μανάδες τόσων και τόσων επιστημόνων, καθηγητών πανεπιστημίων, ούτε τις μανάδες των νέων μαθητών και φοιτητών που πρωτεύουν σε επιδόσεις σε παλλεσβιακό επίπεδο.

Θα μιλήσουμε για απλούς ανθρώπους . Πόσοι από μας δεν έχουμε ζήσει περιστατικά σε ταβέρνες , όπου ο άντρας αφού έχει πιεί τα ούζα του κι έχει εξοκείλει , το παίζει «άντρας» κι η γυναίκα ,να σιωπά, να υπομένει προσβολές, να προσπαθεί να σώσει την αξιοπρέπεια της οικογένειας; Πόσοι από μας δεν κρυφακούσαμε τη γειτόνισσά μας, την ίδια «γυναικούλα», όταν το βράδυ γυρίζει στο σπίτι, κρυφά από τα «ξένα» βλέμματα, να βάζει στη θέση του τον «παραστρατημένο» . Πόσες φορές ο «άντρας» δε γίνεται «αντράκι» διαισθανόμενος το ατόπημα του;

Για κοιτάξτε γύρω σας, όσοι ζείτε στη Γέρα. Κοιτάξτε τις λέαινες της οικογένειας και σκεφτείτε τούτα δω που σας λέω.

Πριν μερικά χρόνια κατέβαινα από την Αγία Παρασκευή κι άκουσα τη συνομιλία τριών γυναικών που αθλουγούσαν στην είσοδο του παλιού Παρθεναγωγείου.

«Πουλλά λιφτά, κβάρα πιριουσία»

«Έ, τι να του κάν’ς . Χαμένα θα παν . Τρία μουρά έχειν , κανένα έ σπουδάσαν».

Οι μανάδες της Γέρας ξέρειν να εκτιμούν. Ξέρειν τι σημαίνει «σπουδάζου». Σπουδάζουν τη ζωή και μάς μαθαίνουν να πουλεμούμι.

Είναι ικανές να πιουν φαρμάκj , να γδάριν του πιτσί τουν, να βγάλουν τα μάτια τουν για να μας μεγαλώσιν. Είναι ικανές να γδάριν τουν ίδιουν τουν τουν άντρα, τουν λιόνταρου φτανj να μεγαλώσιν του λιουνταρέλλ΄ ντουν. Κρυφά όμως από τα αδηφάγα μάτια της ζούγκλας- γειτονιάς.

Να ποιες είναι μπροστά , κι ας φαίνονται αμίλητες κι ας μην είναι στο προσκήνιο. Αυτές είναι ,όμως, οι πραγματικές ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ της ΖΩΗΣ.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ

ΥΓ. Δεν έτυχε να γνωρίζω προσωπικά , καμία από τις συζύγους που αναφέρει ο συνάδελφος Σ. Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: