14 Σεπτεμβρίου 2010

Η βουβουζέλα είναι ελληνική λέξη;



Ίσως ανεπίκαιρη η παρακάτω δημοσίευση , μα αξίζει τον κόπο . Είναι από …. Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα.

Εγώ όμως σας ρώτησα στον τίτλο αν είναι ελληνική λέξη η βουβουζέλα. Θα μου πείτε, τι είναι βουβουζέλα. Βουβουζέλα λέγεται ένα είδος μακριά καραμούζα που χρησιμοποιείται στα γήπεδα της Νοτιαφρικής, που βγάζει έναν διαολεμένο μονότονο θόρυβο, σε ένταση που λέγεται ότι είναι επικίνδυνη και που σίγουρα είναι ανυπόφορη. Η βουβουζέλα, διαβάζω στην αγγλική βικιπαίδεια, είναι σχετικά καινούργιο φρούτο (πολύ λογικά, εμφανίστηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας στη δεκαετία του 1990) και η ετυμολογία της είναι αμφισβητούμενη, όπως συχνά συμβαίνει με τις λαϊκές λέξεις.
Βέβαια, αυτό αφήνει περιθώρια να πορτοκαλίσουμε και να προτείνουμε ελληνική ετυμολογία. Μην ξεχνάτε ότι, όπως έχω γράψει παλιότερα, στη μυτιληνιά διάλεκτο «γουγουτζέλες» είναι οι κουκουνάρες. Αν σκεφτούμε ότι σε πολλά ελληνικά ιδιώματα το β και το γ εναλλάσσονται στην αρχή των λέξεων, είναι πολύ πιθανό οι γουγουτζέλες να μετατράπηκαν σε βουβουζέλες και στη συνέχεια οι προκατακλυσμιαίοι λέσβιοι ναυτικοί να τις μεταλαμπάδευσαν στους… άγλωσσους αφρικανούς. Στην πάροδο των χιλιετιών, βέβαια, υπήρξε μια ελαφρά σημασιολογική διολίσθηση κι από τις κουκουνάρες φτάσαμε στις καραμούζες. Αυτή είναι η θεωρία μου –αναγνωρίζω ότι έχει μερικά κενά, αλλά ίσως η κυρία Τζιροπούλου ή ο κύριος Κουνάδης (που είναι και παλαιός αθλητής) να θελήσουν να τα συμπληρώσουν.
Στα σοβαρά τώρα, πρέπει να πω ότι χάρηκα πολύ που, παρόλη την ακλισιά που μαίνεται τα τελευταία χρόνια, η βουβουζέλα εγκλιματίστηκε αμέσως στο ελληνικό κλιτικό σύστημα, καθώς στο γκουγκλ πλειοψηφούν οι τύποι «της βουβουζέλας, οι βουβουζέλες» (υπάρχουν βέβαια και μερικοί λιμοκοντόροι που γράφουν «της βουβουζέλα, οι βουβουζέλας). Άλλωστε, κοντινή στη βουβουζέλα είναι και η βαζέλα, ενώ έχουμε και κάμποσα γηπεδικά ποιηματάκια με την κατάληξη –έλα, όπως το «Μιχαλάκη είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα» (ένα παλτό και μισό ήταν). Μάλιστα, έχω και μια προσωπική ανάμνηση με τέτοια ποιηματάκια· όταν ήμουνα πιτσιρικάς, έπαιζα σε μια ομάδα όπου ο σέντερ φορ μας είχε μακριά μαλλιά και τα έδενε με μια κορδέλα. Οπότε, οι αντίπαλοι έβγαλαν αμέσως το σύνθημα «Εσύ με την κορδέλα είσαι Εμμανουέλα» (για τους νεότερους, ήταν η ταινία με τη Σίλβια Κρίστελ) και το ματς τελείωσε με ξύλο πριν καλά-καλά αρχίσει. Αν τώρα σας εκνευρίσει ο ήχος της βουβουζέλας, μπορείτε να φωνάξετε στους φιλάθλους στην τηλεόραση: «Εσύ με τη βουβουζέλα….» ή, για να είμαστε πολιτικώς ορθότεροι, «μοιάζεις στον Μαντέλα».
..........................................................................................................................................................................
Όμως
Προσοχη …………….. ΠΡΟΣΟΧΗ………….

Πριν βαλεις στο στομα σου τη βουβουζελα καλο θα ηταν να ενημερωθεις για τη προελευση της!!!


Γι ΄αυτό ........... Κλικ στην εικόνα


Δεν υπάρχουν σχόλια: