17 Ιουνίου 2010

ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΖΟΛΙΝΑ «ΑΒΕΡΩΦ»

Επ΄ ευκαιρία των δεξιώσεων στο «ΑΒΕΡΩΦ» αναδημοσιεύουμε το επίκαιρο κείμενο «ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ» της 6ης Δεκεμβρίου 2008 που δημοσιεύτηκε στο ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ
( http://alfavitario.blogspot.com/2008/12/blog-post.html) .

Στο τέλος του άρθρου υπάρχει το κείμενο για την γκαζολίνα «ΑΒΕΡΩΦ», η οποία εξακολουθεί να κάνει το δρομολόγιο Πέραμα _Κουντουρουδιά,. Το όνομα «ΑΒΕΡΩΦ» το έλαβε γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα ήταν το πλοιάριο που έβγαλε τον διοικητή του «ΑΒΕΡΩΦ» στις 8 Νοεμβρίου του 1912 (ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου) στην ξηρά.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το νησί, γίνεται χαμός για κλείσιμο γαμήλιων δεξιώσεων στην γκαζολίνα του «ΑΒΕΡΩΦ».


Ακουθεί το κείμενο :
Σύμφωνα με τον Στέλιο Ευαγγελινό τα δύο πλοία «Έχει ο Θεός», « Η Ευαγγελίστρια» που αναφέρονται στο Δοξαστικό του «Άξιον Εστί» είναι ένα και το αυτό : η γκαζολίνα (γκαζομηχανή) του Αβέρωφ που ονομαζόταν «Ευαγγελίστρια» .Η γκαζολίνα εξακολουθεί να κάνει το δρομολόγιο Πέραμα – Κουντουρουδιά με το ίδιο όνομα εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια. Παλιά στη γκαζολίνα του Αβέρωφ (Χιώτη) «Ευαγγελίστρια» ήταν καδραρισμένο ένα κέντημα με τις τρεις παραπάνω λέξεις Έ χ ε ι ο Θ ε ό ς . Τα τελευταία χρόνια το κάδρο από τη βάρκα πήρε το δρόμο για τον καφενέ του Αβέρωφ στο Σκόπελο και σήμερα στολίζει σπίτι της Μυτιλήνης που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο με τον Αβέρωφ .
Ο Ευαγγελινός δεν πρέπει να έχει άδικο κι αυτό αν δώσουμε προσοχή στους στίχους των Προσανατολισμών :



….Κι εκείνο το σκάφος
Φρεσκοβγαλμένο, πράσινο, που διαβάζει ακόμη
στην ειρήνη του κόλπου των νερών Έ χ ε ι ο Θ ε ό ς


Η γκαζολίνα εμπνέει τον Ελύτη και στο ΝΑΥΤΑΚΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ , είναι το βαρκάκι της χαβούζας :

Άγγελοι! Σία τα κουπιά
Ν’ αράξει εδώ η Ευαγγελίστρια!
…..
Οι χαβούζες ξεχειλίζουνε
Κι η Ευαγγελίστρια μπαίνει
……
_ Νονά των άσπρων μου πουλιών
Γοργόνα Ευαγγελίστρα μου!
Όπως επίσης δίνει και ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ στη Μαρία Νεφέλη :
… σκυθρωπή των λιμνοθαλασσών γαλήνη
με το πατ-πατ το μακρινό της γκαζομηχανής


Στρατής Γιαννίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: