11 Φεβρουαρίου 2010

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» , ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ;

>
Το ούζο που φημίζεται παγκοσμίως είναι του Πλωμαρίου (Βαρβαγιάννη, Πιτσιλαδή, Γιαννατσή, Αρβανίτη). Οι Πλωμαρίτες περηφανεύονται γι αυτό, δεν βάζουν -και καλά κάνουν- κανένα άλλο στα σπίτια και στα μαγαζιά τους. Οικογενειακές επιχειρήσεις το παρήγαγαν και εξακολουθούν να το παράγουν. Αν δεν κάνω λάθος πριν λίγα χρόνια του Αρβανίτη πέρασε σε «ξένα» χέρια. Τουλάχιστον αυτά είναι ελληνικά (Καλογιάννης) και ο τόπος παραγωγής το Πλωμάρι.
Στον ελληνικό χώρο γνωστά είναι και τα ούζα της ΕΠΟΜ. Άντε στη Λέσβο γνωρίζουμε και του μυτιληνιό του ΜΑΤΘΑΙΟΥ , το γεραγώτικο του ΣΑΜΑΡΑ και κανένα δυο άλλα (ΒΕΤΟ, ΚΕΦΙ…..).
Η ΕΠΟΜ δημιουργήθηκε το 1967 από την ένωση 17 ποτοποιών της Μυτιλήνης και το 1996 το ιδιοκτησιακό καθεστώς της άλλαξε, με τη μεταβίβαση του 95% των μετοχών της εταιρίας από τις 17 ιδρυτικές οικογένειες στον ισχυρό όμιλο PERNOD RICARD..
Εκείνα τα χρόνια (1994 -2000) υπάρχει ένα πρεσάρισμα από διάφορες εταιρείες στην ΕΠΟΜ και στις πιο μικρές επιχειρήσεις για πώληση των εταιρειών τους. Συζητούσα μ’ έναν ποτοποιό με καλή παρουσία στο χώρο, που ακολουθούσε, έστω και σε απόσταση τα «θηρία», εννοώ τα πλωμαρίτικα ούζα και την ΕΠΟΜ. Είχε παλέψει χρόνια για την επιχείρησή του, είχε ιδρώσει, είχε φτιάξει ένα καλό συγκρότημα. Είχε ξεχρεώσει το δάνειο που έδινε για το εργοστάσιο, οι δουλειές του πήγαιναν καλά. Πιεζόταν να δώσει την επιχείρησή του. Αντιδρούσε.
Μού φαινόταν παράξενη η στάση του – ήμουν βλέπεις έξω από το χώρο – και τον ρώτησα γιατί δεν πουλά. Η απάντησή του ξερή , σίγουρη, αποστομωτική : « Να τους τό δώσω, να πάρω δυο πενταροδεκάρες και το παιδί μου από αφεντικό να γίνει υπάλληλος. Θα με φάνε κι θα τον φάνε στο δρόμο» . Όταν του αντέτεινα ότι γυρνά όλη τη Μυτιλήνη και σε δυο τρία μέρη της Ελλάδας (Αθήνα και κανα –δυο νησιά ) για να προωθήσει το προϊόν του κι ότι θα ήταν καλύτερο να έδινε το μανατζάρισμα σε μια εταιρεία (όπως το έκαναν πολλοί τότε) γέλασε με μένα τόν ανήξερο και με έκανε να μάθω να βουτώ τη γλώσσα μου στο μυαλό μου πριν απαντήσω:
« Αυτοί είναι κοράκια. Τώρα βγάζω με ιδρώτα όχ
ι πάρα πολλά, μα καλά λεφτά, μού φτάνουν, είμαι αφεντικό στο κεφάλι μου. Πες ότι βγάζω 100 φράγκα το χρόνο. Μού τάζουν για μια τριετία 500 – 600 και μάλιστα προκαταβολή. Γλυκαίνομαι και συμφωνώ. Παίρνω τα φράγκα ζεστά και ξεκούραστα, νομίζω ότι περνάω καλά, αλλά κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου. Ποιος μου λέει ότι δεν τά ‘χουν πάρει από τους ανταγωνιστές; Στην τριετία επάνω δεν έχουν πουλήσει, επίτηδες, ούτε ένα καραφάκι, η φίρμα ξεχνιέται και τότε άντε να παρακαλάς να σού πάρουν τσάμπα το μαγαζί και από αφεντικό να γίνεις υπάλληλος;»
Μια δεκαετία αργότερα τον βλέπω να ‘ ναι αφεντικό , ας είν’ καλά ο άνθρωπος.
Τι δουλειά έχουν όλα αυτά με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;
Δεν ξέρω αλλά από το σημείο αυτό του κειμένου και παρακάτω μην με πάρετε στα σοβαρά. Ή τα ούζα με ζαλίσαν ή ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι ΜΠΟΜΠΑ. Θόλωσα και θα τα λέω παρζαβλά.
Δεν θυμάμαι κανέναν από τους παλιούς 17 ποτοποιούς της ΕΠΟΜ. Δεν θυμάμαι τα παλιά τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων. Το 95% των μετοχών της εταιρίας το μπερδεύω με τους 42ο του ΟΥΖΟΥ.
Τα δάνεια ο Δήμος Γέρας τα έχει ξεχρεώσει, το μαγαζί πάει καλά έχουμε γερό απόθεμα, φαίνεται όμως πως έχουμε πιεί τόσο πολύ που θα ξεχρεώσουμε και τα διπλανά μαγαζιά. Εμείς έχουμε καλή καρδιά γιατί πίνουμε ΟΥΖΟ και θα τους ξεχρεώσουμε όλους. Οι άλλοι, οι βλάχοι από το Δήμο Βελβενδού της Κοζάνης ξεσηκώθηκαν με μπροστάρη τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ,τον Πάρι Κουκουλόπουλο (ήταν και πρόεδρος στην ΚΕΔΚΕ νομίζω) και λένε ότι δεν ενώνονται με κανέναν γιατί δεν θέλουν να ξεχρεώσουν τους γειτόνους. Μα είπαμε αυτοί είναι βλάχοι και πίνουν τσίπουρο.
Α, ναι θυμάμαι και κάποιον μυτιληνιό πού χε πάρει ένα δάνειο για να παράγει ΟΥΖΟ Μυτιλήνης. Είχε ανοίξει μια τρύπα σε ένα χωριό του νησιού ερχόταν για ένα Σαββατοκύριακο το μήνα για ξεκάρφωμα, εμφιάλωνε καμιά κατοσταριά πηνταρέλλια ( το πηγαινέλα κράτησε ένα χρόνο το πολύ) και την μεγάλη του παραγωγή την εμφιάλωνε στην Αθήνα. Πάει το δάνειο , πάει και το ΟΥΖΟ !!!
Οι μάνατζερ μας μεθύσαν με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Και τι καλός, και θα σε κάνει μέτοχο ,και θα μοιράσει 4 δις ,και βάλε ένα ποτηράκι. Και σήμερα θα τα πιούμε στην έδρα μας , κι αύριο θα εμφιαλώνουμε αλλού και……
ΣΗΜΕΡΑ είμαστε ΜΕΤΟΧΟΙ και ΑΥΡΙΟ ΑΜΕΤΟΧΟΙ.
Άντε «Εύα» , να πάνε κάτω τα φαρμάκια.
Στρατής Γιαννίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: