21 Ιανουαρίου 2010

Όλη η Λέσβος στην… ΚΕΔΚΕ


Ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα το τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στο οποίο συμμετείχαν ως σύνεδροι ή παρατηρητές όλοι οι δήμαρχοι της Λέσβου, αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις εργασίες απ’ το πρωί της Δευτέρας. Κεντρικό θέμα συζήτησης απετέλεσε το σχέδιο «Καλλικράτης», για το οποίο όμως οι δήμαρχοι ομολογούν πως δεν υπήρξαν οι σαφείς απαντήσεις που περίμεναν να ακούσουν.

Πειστικές απαντήσεις για πόρους, αρμοδιότητες και συνενώσεις περίμεναν οι αυτοδιοικητικοί, και της Λέσβου, απ’ το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στο οποίο απ’ την πρώτη στιγμή επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι στο «Πρόγραμμα Καλλικράτης - Το Μεγάλο Βήμα της Αυτοδιοίκησης» η κυβέρνηση θα πορευθεί χωρίς τα υπόλοιπα κόμματα. Ακόμη και οι αυτοδιοικητικές οργανώσεις, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, που φάνηκαν να στηρίζουν το όλο σχέδιο, ανέμεναν να δουν αν η κυβέρνηση στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα θα καταφέρει να καλύψει τους απαιτούμενους πόρους (για τέσσερα δισεκατομμύρια την τριετία κάνουν λόγο δήμαρχοι και νομάρχες) ή όχι.
Ομοίως, όμως, όπως μας μετέφεραν δήμαρχοι της Λέσβου, δε διευκρινίστηκε και τίποτε πρόσθετο για τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στις νέες 13 Περιφέρειες και στους νέους (κάτω από) 370 δήμους, όπως και τίποτε σε σχέση με τη χωροταξική κατανομή.

Μικρότεροι στην Ευρώπη

Ένα απ’ τα θέματα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των δημάρχων της Λέσβου προέκυψε με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής, όπου και μεταφέρεται η εμπειρία από άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης. Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, ήδη οι δήμοι, ακόμη και της νησιωτικής Λέσβου, πληθυσμιακά είναι πολύ μεγαλύτεροι των δήμων άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι ο μέσος πληθυσμός των δήμων της Γαλλίας είναι 1.600 κάτοικοι, ενώ αν προχωρήσει ο «Καλλικράτης», ο μέσος όρος του πληθυσμού των ελληνικών δήμων που θα διαμορφωθούν θα είναι στις 60.000.
Όλα αυτά τέθηκαν απ’ τους δημάρχους, κυρίως τους προσκείμενους στην αντιπολίτευση, οι οποίοι και δε φαίνεται να πήραν πειστική απάντηση απ’ τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, στα όσα άφησαν να εννοηθούν ότι φοβούνται οι Αντώνης Σαμαράς και Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας στην έναρξη του συνεδρίου πως οι δήμοι που θα δημιουργηθούν μπορεί να είναι προϊόντα «μικροκομματικών» υπολογισμών που ήδη έχουν γίνει.

Αναδημοσίευση άρθρου της Μαρίνας Πολλάτου στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 21/1/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: