2 Ιανουαρίου 2010

ΓΕΡΑ _ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
Α. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Οι Γεραγώτες ήμασταν χρόνια ηλίθιοι που δεν είχαμε φτιάξει τον ενιαίο Δήμο Γέρας. Οι λόγοι γνωστοί: Η καπατσοσύνη των «αρχόντων» - της «αριστοκρατίας» - του Παπάδου καλλιεργούσε τις αντιθέσεις μεταξύ των χωριών , εκμεταλλεύονταν τη γεωγραφική θέση του χωριού , υποδαύλιζε τις έριδες και διαιώνιζε τα εμπορικά της προνόμια. Κοντά της ο απλός κόσμος βαυκαλίζονταν με το «Μικρό Παρίσι» , κολλούσε και με μερικούς Πλακαδιανούς -«Βερολινέζους» και εμείς να περνάμε καλά.
Η ηγετική τάξη των άλλων χωριών είτε γιατί τσίμπαγε το τυρί της διχόνοιας , είτε γιατί διατηρούσε κι αυτή με την εκμετάλλευση της διχόνοιας τα «δικαιώματά» της , έπαιζε στο παιχνίδι που είχε στήσει ο Παπάδος.
Τα μεταδικτατορικά χρόνια κύριοι υπεύθυνοι ήταν οι κοινοτάρχες, οι οποίοι δεν ήθελαν με τίποτε να χάσουν τα κεκτημένα τους , πολύ περισσότερα από όλα την ελπίδα μιας δεύτερης θητείας που οδηγούσε αυτόματα και σε μια δεύτερη σύνταξη. Για ιδεολογίες και κουραφέξαλα θα μιλάμε ; Αλίμονο !
Παπαδιανός είμαι, μα δεν μπορώ θα το πω. Πάλι φταίχτης ήταν ο Παπάδος. Είχε χίλιους δυο τρόπους να κάνει και τους άλλους να τον ακολουθήσουν στη δημιουργία του Δήμου Γέρας. Κάτι «απόπειρες» του Ταμπακέρα πότε με τον Πλακάδο , πότε με το Πέραμα ήταν φυσικό για πολλούς λόγους να αποτύχουν. Τα άλλα χωριά εξακολουθούσαν να μη χαμπαριάζουν – ο απλός κόσμος, γιατί οι κοινοτάρχες γνώριζαν πολύ καλά - και έπαιζαν το βιολί των Παπαδιανών.
Ας είν΄ καλά ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ . Ενωθήκαμε με το ζόρι και νομίζω ότι κερδίσαμε , μπορεί όχι από οικονομικής άποψης, τουλάχιστον όμως σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό δεν έχουμε τις παλιές ηλίθιες αντιπαλότητες.
Οι μόνοι που υποστήριζαν διακαώς την ένωση ήταν οι Γεραγώτες της Αθήνας , με μπροστάρη τον ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟ ΣΥΛΟΓΟ.
Είμαι περήφανος που το πρώτο δημοσίευμα που πρότεινε τη δημιουργία του Δήμου Γέρας και είχε τον τίτλο «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΟΥΤΟΠΙΑ» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΓΕΡΑ -το 1982 αν δεν απατώμαι- και έφερε την υπογραφή του πατέρα μου . Όπως θυμάμαι καλά την παγερή αντιμετώπιση εκ μέρους δεξιών και αριστερών. Οι μεν φοβόντουσαν ότι με τους τότε πολιτικούς συσχετισμούς θα παρέδιδαν στους αντιπάλους έναν μεγάλο δήμο και θα έχαναν την ευκαιρία να «χτυπήσουν» ένα δύο κοινότητες που πάντα παραδοσιακά τις πάλευαν (Παλαιόκηπος, Πλακάδος κι ελπίδες για τον Παπάδο ). Οι δε κοινοτάρχες δεν θα μπορούσαν να δεχτούν την πρόταση ενός αντιπάλου, τα οφίτσια που θα έχαναν και ό,τι αυτά συνεπάγονταν . Ας είν΄ καλά αυτοί κι ας χαθούν οι ιδεολογίες .Ας είν ‘ καλά ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.

Β. ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ;;;;
ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟΝ…. ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ :
1. Να ενωθούμε με ποιους και γιατί; Η διεφθαρμένη πανελλαδικά αυτοδιοίκηση έχει καθαρίσει;
Ας πέσει πρώτα σκούπα στις λοβιτούρες των ΟΤΑ και μετά το ξανασυζητούμε;
2. Ποια επικοινωνία υπάρχει με το Πλωμάρι και τον Πολιχνίτο; Ποιοι σύγχρονοι δρόμοι μας ενώνουν ;
Αλήθεια βρήκαμε πού οδηγεί το αδιέξοδο της Λαγκάδας ή θα περιμένουμε τη νέα χάραξη ; Μήπως φτιάχτηκε η παραθαλάσσια σύνδεση Γέρας – Πλωμαρίου – Πολιχνίτου και δεν τό πήραμε είδηση;
3. Επειδή τιμάμε κάθε 15 Αύγουστο την Παναγιά και πάμε στη χάρη της με τα πόδια απ’ τα βουνά στην Αγιάσο , θα πρέπει να τιμάμε κι έναν εκτρωματικό ΝΕΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ;
4. Επειδή ο Μίλτος Κουντουράς έγραφε με το ψευδώνυμο Ευεργέτουλας θα πρέπει να συνενωθούμε με το ΔΗΜΟ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ ;

Ας σοβαρευτούμε . Ούτε στις συνενώσεις πρέπει να είμαστε ενάντιοι, ούτε σε καμιά συζήτηση. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε άκριτες συνενώσεις, ακταρμά καταστάσεις, διοικητικές προχειρότητες, ούτε φυσικά τις επί του χάρτου ασκήσεις των γραφειοκρατών.
ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΤΕ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ

ΥΓ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Η ΜΟΝΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ.
ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο ΠΛΑΚΑΔΟΣ
ΨΗΦΙΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ Στη Διεύθυνσηhttp: alfavitario .blogspot.com (Πάνω δεξιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: